Україна 100 років тому була в 1,6 раза більша! Це сенсаційний оригінальний документ МАПА

Про карту України 1919 року не було нічого відомо.Для історика Івана Сварника — це сенсаційний оригінальний документ, тому що це перша мапа України як держави, на ній вперше були нанесені державні кордони.

Для багатьох українців, які проживали в 1919 році, ця карта відігравала велику роль, каже експерт.

Тому що це було усвідомлення території, яку охоплювала незалежна Українська держава й розуміння, від кого її потрібно охороняти.

Карта, у першу чергу, є фіксацією стану свідомості населення того часу, коли вона надрукована, стану національного усвідомлення держави. Я припускав, що така мапа має бути.

Паризька мирна конференція УНР кордони України виглядають наступним чином.

Держкордон УНР в день Соборності 22 січня 1919 був значно масштабнішим сучасного.

Кордон України в ті часи відображений на карті «Соборна Україна», яка вийшла у Львові.

Документ: 100 років тому не тільки Крим, але й частина агресора-росії були територією України.

Знайдена у Львові карта України, видрукувана в 1918 році за замовленням уряду Скоропадського, свідчить про те, що кримський півострів вже тоді належав Україні. Крім того, в склад Української держави входили частини територій Нинішньої білорусі, росії і придністров’я.

«Без сумніву, до складу України тоді входив Крим. Ця карта призначена для того, щоб сучасники, на підставі документу, а це є карта-документ, яка видана у Відні відомою фірмою, могли побачити якою була Україна у 1918 році, як ці кордони змінилися», — розповів голова благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець.

Історик Іван Сварник вважає цю мапу «сенсаційним оригінальним документом», бо це перша мапа України як держави, на ній вперше були нанесені державні кордони.

1 32

0

SHA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Verified by MonsterInsights