Історична неділя! Сльози радості, Україна буде в ЄС – війна не завада! На це чекали всі, вражаюча новина. Перші деталі…

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина переконана, що вступ України до ЄС не можна прив’язувати до питання завершення війни або деокупації.

Про це вона заявила у Канаді, відповідаючи на запитання журналістів на полях Галіфакської безпекової конференції.

Віцепрем’єрка переконана, що навіть у разі, якщо остаточне завершення війни затягнеться, це не стане перепоною для звершення вступу України до ЄС.

“Я не буду робити жодних прогнозів щодо часу, але коли йдеться про членство, то динаміка війни не буде вирішальним фактором. Ми можемо вступити в ЄС навіть у разі, якщо війна не буде остаточно завершена”, – заявила вона.

Стефанішина не стала уточнювати, які елементи війни можуть затягнутися до того часу, коли Україна питання вступу до ЄС перейде до практичної площини, але нагадала, що раніше Україна та ЄС уклали торгівельну політичну угоду попри наявність окупованих територій.

“Нагадаю, що ми уклали Угоду про асоціацію, коли Крим був анексований і почалася війна у Донецькій та Луганський областях, але це не вплинуло на запуск зони вільної торгівлі, про це навіть не було окремих застережень”, – підкреслила вона.

Як відомо, Кіпр, що є членом ЄС, не контролює усю свою територію – північна частина острову маю статус окупованої Туреччиною.

Окрім того, Рада ЄС схвалила надання допомоги в межах Європейського фонду миру (EPF) обсягом 16 мільйонів євро для підтримки розбудови потенціалу Збройних Сил України в межах Місії ЄС з військової допомоги.

І сама місія, і цей допоміжний захід розроблено з урахуванням операційних потреб України та фінансуватиме надання державами-членами ЄС:

боєприпасів, військового обладнання та платформ, призначених для запуску летальної зброї;
транспортування, зберігання, технічного обслуговування та ремонту обладнання, що фінансується в межах наданої допомоги.
Цей допоміжний захід триватиме 24 місяці та доповнює послідовні внески ЄС для України в межах Європейського фонду миру, які наразі становлять понад 3,1 мільярда євро.

Європейський Союз вкотре висловлює свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її законного права захищати себе від російської агресії. ЄС твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати військову, економічну, соціальну та фінансову підтримку стільки, скільки буде потрібно.

Також зазначимо, що вже наступного тижня очікуємо отримати від Європейського €2,5 млрд макрофінансової допомоги. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«За результатами сьогоднішніх переговорів також розраховуємо вже у січні 2023 року на першу частину фінансування ЄС у межах «Макрофінансової допомоги плюс» на загальну суму близько €18 млрд», – зазначив Шмигаль.

Крім того, раніше зазначалось що глава українського уряду разом із віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом домовилися переглянути план пріоритетних дій щодо впровадження угоди про зону вільної торгівлі.

Джерело:korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Verified by MonsterInsights