Резoнaнc дня! НAБУ взялu на гaрячомy в.о мiнiстрa нa хaбaрi в майже пів млн дол США

Національне антикорупційне бюро України затримало Василя Лозинського – першого заступника колишнього глави Міністерства розвитку громад і територій Олексія Чернишова. Наразі він виконує його обов’язки.

Лозинського затримали на хабарі. Також його підозрюють у зловживанні службовим становищем. Спершу про це повідомила низка ЗМІ з посиланням на джерела у правоохоронних органах, а згодом підтвердили у Мінінфраструктури.

Джерела ZN.UA повідомили, що Лозинський, коли ще був на посаді заступника Чернишова, отримав хабар у розмірі 400 тисяч доларів. Це пов’язано із закупівлею генераторів.

Розслідування ведеться за двома статтями:

  • 364 – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки;
  • 368 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі.

Діяча було затримано у справі від 26 жовтня 2022 року, відкритій відповідно до частини 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) та частини 4 статті 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою в інтересах того, хто її надає),
– мовиться у повідомленні.

Про те, що НАБУ затримало Лозинського, повідомляє й “Українська правда“. Вони назвали такі ж статті й уточнили, що кримінальне провадження розслідується з вересня 2022 року. Журналіст Михайло Ткач заявив, що Лозинський взяв хабар у розмірі 400 тисяч доларів.

Те, що НАБУ затримало чиновника, підтвердив і журналіст Віктор Новіков. Він додав, що обшуки ще тривають і не лише вдома у Лозинського.

Детективи Національного антикорупційного бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури проводять низку одночасних обшуків у межах справи про можливе одержання хабаря. Зокрема, слідчі дії проводяться у виконувача обов’язків міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського. Його затримали, але обшуки ще тривають і не тільки в нього,
– написав Новіков.

НАБУ затримало заступника міністра

Згодом затримання Лозинського підтвердили у Міністерстві інфраструктури. Там уточнили, що у відомстві повністю сприяють слідству, а чиновник буде звільнений з посади.

Сьогодні стало відомо про затримання Василя Лозинського в.о. Міністра розвитку громад та територій України через розкрадання бюджетних коштів… Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України надає повне сприяння слідству. Василь Лозинський буде звільнений із займаної посади. Відповідне розпорядження щодо підготовки необхідних документів вже надано Віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександром Кубраковим,
– мовиться у повідомленні.

Яке покарання загрожує чиновнику

Якщо провину Василя Лозинського доведуть, йому загрожує ув’язнення на строк від 5 до 10 років, позбавлення права обіймати окремі посади чи займатися певною діяльністю на 3 роки, а також конфіскація майна.

Хто такий Василь Лозинський

З травня 2020 року він заступником очільника Мінрегіону Олексія Чернишова, а 4 листопада 2022 року посів на його місце, коли Чернишова призначили головою правління НАК “Нафтогаз”.

Пізніше Мінрегіон приєднали до Міністерства інфраструктури України в межах утворення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Але затриманого Лозинського ще не встигли звільнити зі старої посади, тож наразі він досі виконавець обов’язків міністра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Verified by MonsterInsights